Olet täällä

Paraatipäivä on myös liputuspäivä

Tänäkin vuonna meillä on syytä juhlaan: Nimittäin tämä vuosi on nimetty vapaaehtoistoiminnan vuodeksi kaikissa EU-maissa. Kerrankin vapaaehtoistoiminta saa mielestäni ansaitsemaansa huomiota. Vuoden tavoitteena on tuoda esiin vapaaehtoistoiminnan merkitystä, lisätä vapaaehtoistoiminnan arvostusta sekä saada uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan, sanoo paraatinkomentaja Ida Michelsson.

Paraatipäivä on yleinen liputuspäivä

Lippulinnassamme hulmuaa vuosittain noin 60 Suomen lippua. Paraatimme lisäksi koko kaupunki liputtaa, ja koko Suomenmmaa. Tänä vuonna paraatipäivämme on toukokuun kolmas sunnuntai. Se on myös Kaatuneiden muistopäivä, joka on yleinen liputuspäivä koko maassa.

Tasavuosia paraatissa

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta partioparaatimme Grand old man’in, Hopeasusi Aulis ”Aku” Leinon syntymästä. Partiohuutokilpailuamme tuomaroivat Pyhän Yrjänän partiokillat puolestaan täyttävät 60 vuotta.

Tuomiokirkolla tapahtuu

Paraatimme juhlapuhuja on partiokeskusjärjestömme Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry:n puheenjohtaja Heidi Jokinen. Tuomiokirkolla partiohartauden pitää seurakuntapastori Anne-Marie Odel Turun Henrikinseurakunnasta.

Perinteisten Mannerheim-solkien lisäksi Tuomiokirkon portailla luovutetaan nyt ensimmäisen kerran myös partiopiirin lippukuntien välisen toimintakilpailun kiertopalkinto. Kilpailun voittaja julkistetaan vasta paraatissa.

Vapaaehtoistyön juhlaparaati

Suomen suurimmalla jokavuotisella partiotapahtumalla on vuosittain lähes 200 tekijää. Suurimpina ryhminä liikenteenohjaajat ja marssinohjaajat (järkkärit) sekä kaksi paraatisoittokuntaa. Muita tekijöitä ovat m.m. paraatijohtoryhmä, arvostelutuomaristot, muut toimitsijat, viestitekniikka, juhlatalojen kahvitus, tuloslaskenta, huoltokuljetus, ensiapu, partiotoimisto, piirihallitus, säätiön hallitus ja niin edelleen.

Tämä vuosi 2011 on Euroopassa ”Vapaaehtoistyön teemavuosi”. Paraatipäivän aikana paraatitoimitsijat tekevät noin 1200 vapaaehtoista työtuntia. Vastaavasti lippukuntien partiojohtajat ja muut mahdollistajat tekevät paraatipäivänä yli 6000 vapaaehtoista työtuntia.

Mannerheim-soljet kunniakäynnille

Paraatimarssilla Mannerheim-soljen saajat marssivat omana osastonaan paraatin kärjessä. Ohimarssin suoritettuaan soljensaajat lähtevät kunniakäynnille sankarihaudoille. Kunniakäynnin jälkeen bussikuljetus palaa keskustaan ja paraatijuhlaan.

Soljensaajat eivät enää joudu odottelemaan soittokuntaa, sillä nyt soittokunta lähtee soljensaajien mukaan heti samanaikaisesti samoilla busseilla kaupunginteatterilta.

Paraatin arvostelutuomaristot

Lähes puolen vuosisadan ikäisessä Ryhtikilpailussa arvostellaan marssivan lippukunnan tahtimarssi, kaarrot, ojennukset, yhtenäinen partioasu, ohimarssisuoritus ja muu marssikuri. Arvostelijat arvostavat iloista reippautta. Arvostelutuomaristona toimii tänä vuonna Lions Club Turku / Pansio.

Partiohuutokilpailun arvosteluperusteet ovat huutosuoritusten partiomaisuus, reippaus, rytmi, selkeys ja koko lippukunnan osallisuus. Arvostelutuomaristona toimivat Turun Pyhän Yrjänän kilta ja Suomen Pyhän Yrjänän partiokiltojen hallitus.

Paraatijuhla VPK-talon juhlasalissa

Tilaisuuden kahvitarjoilu alkaa klo 15.45. Juhlatilaisuus alkaa klo 17.00. Tilaisuuteen ovat erityisen tervetulleita kaikki partiojohtajat, kutsuvieraat, ansiomerkinsaajat ja Mannerheim-soljen saajat.

Lippukunnanjohtajan muistilista

Paraati-nettiin on päivitetty paraatin muistilista lippukunnan johtajistoa varten, jotta mikään paraatipäivänä tarpeellinen ei pääse unohtumaan.

Lue lisää partioparaatin nettisivuilta osoitteesta:
www.lounaissuomenpartiopiiri.fi/tapahtumat/partioparaati.