Olet täällä

Partiotaitojen suomenmestaruus Mellilään

Mellilän Menninkäisten Stuntmanit-vartio voitti vihreän sarjan kultamitalit partiotaitojen SM-kilpailuissa Keski-Pohjanmaan Kannuksessa. Oranssissa sarjassa hopealle sijoittui SiPe-vartio Littoisten Pirtapiioista. Kevätkisaa Kannuksen Kitinkankaan maastossa suosivat kesäinen sää ja kesäiset sääskiparvet.

Pakki2010 - Aurinkoiset SM-kisat Keski-Pohjanmaan Kannuksessa

Lauantaina 22.5.2010 tarpojaikäiset eli 12-15-vuotiaat partiolaiset mittelivät suomenmestaruudesta Kannuksessa, Keski-Pohjanmaalla. 100-vuotisjuhlavuoden SM-kisoihin osallistui kaikkiaan 27 joukkuetta, joista 17 oranssiin tyttöjen sarjaan, ja kymmenen vihreään sarjaan, jossa kilpailevat poika- ja sekavartiot. Kisa käytiin aurinkoisessa säässä ja tunnelma oli leppoisa – vaikka voitosta kilpailtiinkin tosissaan!

Pakki ja pakkipussi

Kisapäivä aloitettiin lipunnostolla ja Maammelaululla. Kilpailijat matkalle saattoi kisojen suojelija, rovasti Mikko Himanka.

Lähtötehtävässä vartiolaiset valmistivat puisen työkalupakin ja kankaisen pakkipussin. Oranssin sarjan jurvalaiset Pössööt Lohikäärmeet pitivät lähtötehtävää oman piirinsä kisoissa tekemäänsä jakkaraa helpompana ja vihreän sarjan seinäjokiset Umpisolmut totesivat lähtötehtävän olevan aika perinteinen.

Kannuksen pesäpallokentän laidalta matka jatkui yhdeksän kilometrin mittaisen reitin pitkin Kannuksen Kitinkankaan maastoa. Rasteja oli kaikkiaan yksitoista ja partiolaiset mittelivät muun muassa ensiapu-, ruuanlaitto- ja suunnistustaitojaan sekä luonnontuntemustaan.

Kielon marjoista myrkytys

Esimerkiksi ryynäysrastilla vartiot ryömivät maastossa verkon alla, eikä lankaan viritetyistä kelloista saanut kuulua kilahdustakaan. Samalla rastilla testattiin myös kaikki aistit, kun vartiolaiset maistelivat marjoja, tunnustelivat luonnonmateriaaleja, kuuntelivat lintujen ääniä, tunnistivat eläimiä kuvista ja haistelivat tuttuja tuoksuja.

Ensiapurastilla autettiin kielon marjoja syöneitä retkeilijää, ruokarastilla valmistettiin vispipuuroa, vispilä ja pannunalunen ja viimeisellä rastilla pystytettiin laavu mallin mukaan mahdollisimman nopeasti.

Helteinen kevätsää

Kilpailun johtaja, Kannuksen Korvenkävijöiden Aila Niemonen huokaa kisojen loppusuoralla onnellisena. Vuoden urakasta selvittiin hyvin, kaikki toimi ja sää suosi. Tuomarineuvosto yhtyi kiitoksiin.

-- Kisa on edennyt sujuvasti. Kaikki on ollut jouhevaa, ei suuria jonoja ja rastit ovat toimineet hyvin. Vappuna järjestetty yhdentoista joukkueen koekisa palveli hyvin kisan suunnittelun viimeistelyä. Ainoat moitteet järjestäjille voi oikeastaan antaa turhan lämpimästä säästä ja sääskistä, totesivat Veli-Matti Kunnari Pellon Pailakoista, Heli Pahkala Roineen Tytöistä sekä tuomarineuvoston puheenjohtaja Elina Kotajärvi Mikkelin Toimenpojista.

Ensiavussa rauhallista

Rauhallisen tunnelman allekirjoittavat myös kisojen ensiavusta vastannee Minna ja Marko Rahkonen.

-- Lähtötehtävässä paikattiin yksi sahattu sormi. Muuten on ollut rauhallista.

Kisojen suojelija Mikko Himanka totesi tunnelman olleen niin leppoisa, ettei ollut nähnyt kenenkään edes juoksevan.

-- Mieltäni on lämmittänyt erityisesti se, kuinka paljon kannuslaisia aikuisia on saatu aktiivisesti mukaan kisaa järjestämään. Paljon on tullut tuttuja vastaan, vuodesta 1951 partiotoiminnassa mukana ollut Himanka kiittelee.

Onnea mestareille!

Tiukan ja kuuman kisan jälkeen oranssin sarjan suomenmestaruuden nappasi Tampereen Lokkeja edustava Kyyhkyt ja vihreässä sarjassa voiton vei Mellilän Menninkäisten Stuntmanit.

Partiopiirien välisessä kilpailussa Lounais-Suomi sijoittui toiseksi tasapistein täpärästi voittoon selvinneen Hämeen partiopiirin kanssa.

SM-kisojen viralliset nettisivut: www.pohjanmaa.partio.fi/pakki

(Teksti: SM-PT-PAKKI)