Olet täällä

Mafeking ja Brownsea Island BP-seminaarissa

BP-seminaari keräsi Turkuun joukon partiohistoriasta kiinnostuneita kuuntelemaan englantilaista eläkkeellä olevaa rehtoria ja partiojohtajaa Colin Walkeria, joka on innostunut tutkimaan partiohistorian aiheita, kuten Baden-Powell, Mafeking, Brownsea Island ja Scouting for boys -kirja.

Mafeking, Brownsea Island, Scouting for boys -kirja, kuuluisuus, tukijat, julkaisutoiminta, enlantilainen yhteiskunta sata vuotta sitten, pojat ja tytöt, muut nuorisojärjestöt. Näihin teemoihin törmää kun haluaa tutustua partiotoiminnan ensimmäisiin vuosiin. Colin Walker muistuttaa tarkastamaan tietolähteensä. Tarinat ovat tarinoita, säilyneiden lähteiden kertomaan voi luottaa.

BP-seminaari keräsi Turkuun perjantai-iltana joukon nuoria ja lauantaina vähän vanhempia partiohistoriasta kiinnostuneita kuuntelemaan englantilaista eläkkeellä olevaa rehtoria ja partiojohtajaa Colin Walkeria, joka eläkepäivinään on innostunut tutkimaan partiohistoriaa, ja joka selkeällä ja innostavalla tyylillään kertoo tapahtumista ja niiden taustoista.

Minne katosivat Brownsea Islandin leiriläisille jaetut ensimmäiset ”partiomerkit”.  Valokuvat todistavat, että sellaisia oli. Miksi partiolilja WOSM’in tunnuksena on aiheuttanut ongelmia. Mistä tulevat varsinkin Englannissa partiolaisten väreinä pidetyt vihreä ja keltainen. Kaikille asioille löytyy selityksensä, kertoi Colin.

Colin Walkerin kotisivuilla kannattaa käydä, jos on kiinnostunut partiotoiminnan alkuaikojen historiasta: www.scouting.milestones.btinternet.co.uk. Sivuilta löytyy paljon mielenkiintoisia artikkeleja.

Seminaarin toinen alustaja, Marko Paavilainen, kertoi keväällä julkaistusta suomalaisen partioliikkeen historiakirjasta "Aina valmiina". Tutkijalla oli vapaa kädet työnsä tekemiseen. Yhteiskunnallinen näkökulma pitää tutkimuksen kasassa, kertoi Marko. Partiotoiminta on niin sirpaleista, että jos kaikki pienet ja vähän suuremmatkin asiat ja henkilöt olisi kaivettu historiaan, niin siitä olisi tullut melkoinen palapeli.

Uutena tietona Marko toi esille uusia tietoja Mannerheimin merkityksestä partiotoiminnalle. Mannerheim oli aikanaan selkeästi sitä mieltä, että poikien piti saada kasvaa poikina, jonka vuoksi hän suhtautui kielteisesti sotien aikana kaavailtuun partiopoikatoiminnan ja sotilaspoikatoiminnan yhdistämiseen.

(Teksti: Olli 'Opi' Koskela)

Colin Walkerin partiohistoriallinen sivusto: www.scouting.milestones.btinternet.co.uk (englanniksi)