Olet täällä

Partiopiirin uusi lippu

Kultainen kenttä kuvaa lounaista Suomea, sininen kenttä ja kultainen lilja suomalaista partioliikettä. Piirin tunnuseläin on kettu. Lilja-apilakorossa yhdistyvät tyttö- ja poikapartiolaisten tunnukset. Värit kuvaavat piirin maakuntia: sininen ja kulta ovat Satakunnan ja punainen ja kulta Varsinais-Suomen vaakunavärit.

Lounais-Suomen Partiopiirin vaakunaselitys: Lilja-apilakoron siniseen ja kultaan lohkaiseman kilven sinisessä kentässä kultainen lilja ja kultaisessa kentässä punainen ketun naama.

Arkkipiispa Jukka Paarma vihki Lounais-Suomen Partiopiirin lipun tehtäväänsä koko partiopiirin edessä Tuomiokirkon portailla.

Partiopiirimme uusi lippu naulattiin juhlallisesti juuri ennen paraatia kutsuvieraiden ja lippukunnanjohtajien läsnäollessa.

Lounais-Suomen Partiopiirin tunnukset ovat suunnitelleet Tuuli Seppälä (Luvia Loukke) ja Olli Raimo (Varsinais-Suomen Samoilijat).


Lipun tekijä Kristiina Raumanen:
Miten lippu tehtiin

Lipun sininen ja keltainen kangas on Helsingin Lipputehtaan trevira -lippukangasta. Kuvion jäljensin kankaalle 1:1 musta-valkoluonnoksesta. Lipun koko on 100 cm x 100 cm.

Kirjontalankana käytin merseroitua puuvillalankaa (ns. mouline -lankaa). Kettu on käsinkirjottu keltaiselle pohjalle kahdella eri sävyisellä punaisella langalla. Lilja sinisellä pohjalla on samoin kahdella eri keltaisella kirjottu.

Koro sijoittuu kankaiden yhdyssauman päälle. Viistosti oleva yhdyssauma on melko haastava, koska se herkästi venyttää liikaa kangasta. Sen ongelman ratkaisin käyttämällä ohutta liimakangaskaitaletta vahvikkeena. Sen päälle ompelin koneompeleen. Juuri edellä mainitusta syystä en tehnyt koroa kankailla, päällikeompelulla, vaan toteutin sen kirjomalla keltaisilla langoilla siniselle pohjalle liljakuviot, joten apilat muodostuivat 'negatiiveina' sinisestä kankaasta.

Elävöittääkseni kirjottavia kuvioita vaihdoin pistojen suuntaa kuvioiden muotojen mukaisesti. Näin samalla hyödynsin langan kauniin kiillon. Kirjontatyön jälkeen ompelin lipun päärmeet käsin.

Tankoon kiinnitettävän keltaisen kankaan ompelin koneella kiinni lippuosaan kaksinkertaisena. Tankoonkiinnityksen viimeistelin messinginsävyisellä kiiltävällä naulausnyörillä ja kirkkailla messinkisillä koristenauloilla. Nauloja tankoon tuli 10 kappaletta.

Kultaseppämestari Tuomas Hyrskyn tekemä kärkikoriste, SP:n tunnus, on myös messinkinen.

uuden lipun esittely

Partiopiirin uuden lipun tekijä partiojohtaja Kristiina Raumanen on ammattiverhoilija, jonka lippukunta on Kaarinan Sädetytöt. Kristiina on aiemmin tehnyt Kaarinan Sädetyttöjen, Kaarinan Ristiritarien, Mustavuoren Sissien ja Kuusiston Linnanyrjänien liput. Työ oli tavattoman kiireinen, sillä lipun tekoon jäi aikaa vain 8 viikkoa.


Piirihallituksen jäsen Maria Lahtinen
uuden lipun naulaustilaisuudessa

On hienoa, että uusi lippumme valmistui täksi lounaissuomalaisen partion suureksi juhlapäiväksi ja se saadaan esitellä sekä suurelle paraatin osallistuja- että katselijajoukolle.

Uusi lippu symbolisoi vahvasti uutta piiriämme ja siksi on erityisen hienoa, että saimme sen mukaan tähän partioparaatiin, joka on loistava näyte uuden suuren lounaissuomalaisen partiopiirin koosta, voimasta, energiasta ja yhteishengestä. 

Tässä lyhyessä juhlatilaisuudessa uusi lippu naulataan lipun lahjoittajien eli partiota tukevien säätiöiden sekä lipun vastaanottajien eli piirinjohtajien toimesta. Heidän lisäkseen omat naulansa lippuun lyövät partion uusien ikäkausien edustajat eli sudenpennut, seikkailijat, tarpojat, samoajat ja vaeltajat.

Lipun vihkiminen suoritetaan paraatin kenttäjuhlassa Tuomiokirkolla, jonne lippu siirtyy välittömästi tämän tilaisuuden päätteeksi.

Muutama sana tänään naulattavan lipun ja Lounais-Suomen Partiopiirin tunnuston symboliikasta: Sinikultaisen tunnuksen lounaiskulman kultainen kenttä kuvaa lounaista Suomea. Tunnuksen sininen kenttä ja kultainen lilja puolestaan kuvaavat suomalaista partioliikettä.

Lisäksi tunnuksessa on mukana piirin tunnuseläimeksi valittu kettu, joka kuvaa partiolaisten yhteyttä luontoon ja sopeutumista muuttuvaan maailmaan ja elinympäristöön.

Lipun poikki kulkevassa lilja-apilakorossa yhdistyvät tyttö- ja poikapartiolaisten tunnukset. Lipun värit kuvaavat piirin maakuntia: sininen ja kulta ovat Satakunnan ja punainen ja kulta Varsinais-Suomen vaakunavärit.

Lounais-Suomen Partiopiirin piiritunnuksen ovat suunnitelleet piirin viestintäsuunnittelija Olli Raimo sekä partiojohtaja Tuuli Seppälä. Lipun on toteuttanut Kristiina Raumanen.

Lipunnaulaajat:

1. Lounais-Suomen Partiosäätiö / Kristina Elovaara
2. Satakunnan Partiosäätiö / Sirkka Sainio
3. Lipun tekijä Kristiina Raumanen
4. Sudenpentu Oskari Leino, Turun Mikaelin Siniset
5. Seikkailija Aino Raitis, Hakkistytöt
6. Tarpoja Jaakko Heikura, Salon Leiriveikot
7. Samoaja Valtteri Virta, Porin Versot
8. Vaeltaja Ulla Värre, Karimot
9. Piirin varajohtaja Mari Kousa
10. Piirinjohtaja Aleksi Heikkilä

uuden lipun naulaus

Partiopiirin uutta lippua naulaa vuorollaan seikkailija-ikäkauden edustaja Aino Raitis (HT) avustajanaan toiminnanjohtaja Nils Grönberg

(Kuvat: Olli Raimo)