Olet täällä

Hihamerkki

 

Syty Partioon -hihamerkki on koko partiopiirin yhteinen juttu!

Merkin tavoitteena on lisätä partion kiinnostavuutta kaiken ikäisissä sekä sytyttää koko piiri kertomaan siitä, että partio on paras harrastus! Onhan sinullakin merkki hihassa jo kevään 2013 partioparaatissa?

Hihamerkki on kolmiosainen

Merkki on kolmiosainen koostuen eri vaiheista: 
1) Kipinä   2) Syttynyt   3) Liekki

Jokaisessa vaiheessa suoritetaan vähintään yksi aktiviteetti. Aktiviteetit on jaettu eri teemoihin, jotka ovat partion näkyvyys, kaikki haluavat partioon, harrastus ylpeys ja yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus. Lippukunta voi tehdä myös omia aktiviteetteja sekä soveltaa merkin suorittamista harkintansa mukaan.

Syty partioon -merkin tavoitteet

Partion näkyvyys:

  • Näymme partiolaisina!

Harrastusylpeys:

  • Partio on paras harrastus – on siistii olla partiossa!

Kaikki haluavat partioon:

  • Partioon saa tulla mukaan - partio kuuluu kaikille!

Yhteisöllisyys ja yhteenkuuluvuus:

  • Partiossa ollaan ja koetaan yhdessä!

 

Vinkki Oma partion hissitarina -aktiviteettiin:

Partiosta voi kertoa monella tavalla. Yksi hyvä tapa antaa todenmukainen ja innostava kuva harrastuksestamme, on kertoa siitä omin kokemuksin. Tässä siis ohje oman hissitarinan tekoon.

1) Miten kerron partiosta
Mieti hetki itse tai keskustellen, millaiset asiat ovat sinusta partiossa parasta. Usein partion parhaat puolet ovat melko abstrakteja asioita, kuten vaikka ystävyydet, kansainvälisyys uuden oppiminen. Mieti, miten voisit kertoa niistä kokemusten kautta.

Muista kolme asiaa:
a) Oma kokemus – yleensä omista muistoista on helppoa kertoa niin, että innostus välittyy kuulijalle.
b) Positiivisuus – älä turhaan kerro, miten hienoa oli hiihtovaelluksella, vaikka monot melkein sulivat nuotiolle, tai miten leiristä selvittiin, vaikka teltoissa tulvi. Keskity ennemmin aidosti positiivisiin mielikuviin, kuten siihen, miten opit uutta talviretkeilystä tai rakensitte itse hienon näköalatornin.
c) Unohda partiojargon – Partioon kuulumatonta ei oikeasti kiinnosta, miksikä tietyn ikäisiä partiolaisia kutsutaan, vaikka partiosanat ovatkin meille tärkeitä. Haasta itsesi käyttämään selkokieltä – ainoa sallittu jargon-sana olkoon  ’partiolainen’.

2) Luo tarinasi!
Käsikirjoita, joko mielessäsi tai paperille, edellisten ohjeiden avulla oma partion hissitarinasi. Keskustelu voisi alkaa vaikka siitä, kun kuulija kysyy ”Miksi edelleen näin aikuisenakin jaksat harrastaa partiota?” tai ”Mikä siinä partiossa on niin viehättävää?” tai ”Mitä siellä partiossa sitten oikeastaan tehdään, paitsi solmuja?”
Tarinan pituudesta hyvä ohjenuora on, että tarinan tulisi mahtua hissimatkalla muutaman kerroksen välillä kerrottavaksi.

3) Harjoittele!
Kerro hissitarinasi toiselle kurssilaiselle. Kaveri voi antaa palautetta siitä, millaiset partion ominaisuudet jutusta tulivat esiin, ja montako jargon-sanaa siinä vilahti.

4) Käytä hissitarinaa.
Tarinalle voi löytyä sopiva hetki niin työpaikan kahvipöydästä, koulun välitunnilta kuin ruuhkabussistakin. Pidä myös huoli, että omat lähimmät ystäväsi ja perheenjäsenesi todella tietävät, miksi viikonloppusi kuluvat partiossa.